HTML

Chelsea FC

Chelsea FC rajongói blog Hírek, átigazolási pletykák. stb.

Friss topikok

HTML

Linkblog

Szezonzáró statisztikák 2009/2010

2010.05.30. 21:06 :: Flashly

Köztudott, hogy a Chelsea története során most először hódította el az Angliában hatalmas tisztelettel övezett "Duplát", azaz ugyanabban a szezonban a bajnoki címet és az FA Kupát. (Az angol "double" kifejezés kifejezetten erre a párosra vonatkozik, nem két, tetszőleges trófeára.)

Carlo Ancelotti az első olasz edző, aki elhódította az angol bajnoki címet. Mourinho mellett ő a másik olyan külföldi edző, aki első szezonjában bajnoki aranyérmet nyert csapatával.

Újonc edzőként duplázni az angol liga 1888 óta íródó történelme során mindössze két edzőnek sikerült - Kenny Dalglish-nak, és immáron Ancelottinak.

Ha már ekkora jelentősséget szentelünk a Duplának, említsük meg hogy mindössze 6 csapat mondhatja el magáról, hogy sikerült teljesítenie.

Idei duplázásával a Chelsea már a hatodik legeredményesebb angol klubnak számít, az összes megnyerhető trófea tekintetében (bajnoki cím, FA Kupa, Ligakupa, európai kupák). Klubunk 16 trófeánál jár. A most ötödik helyezett Tottenham két újabb kupagyőzelem esetén leelőzhető.

Klubunk hatszoros FA Kupa győztes, ezzel a győzelmi örökranglista hatodik helyén áll.
Az FA Kupát nemcsak egyszerűen megnyerte, hanem megvédte a csapat, hiszen 2009 is Chelsea győzelmet hozott. Ez rajtunk kívül egyetlen csapatnak sikerült (Arsenal, 2002 és 2003).

Ashley Cole igazi FA kupa-specialista - idén a hatodik alkalommal szerepelt győztes csapatban (3 Arsenal + 3 Chelsea).

Az Abramovics érában három bajnoki címet szerzett a csapat - nyolc olyan játékos van, aki mindhárom szezonban a csapat játékosa volt: Cech, Carvalho, Joe Cole, Drogba, Ferreira, Terry, Lampard.

Frank Lampard 129 góljával a második legeredményesebb a ma is aktív Premier League játékosok közül. (Az első Michael Owen 147-tel. Ezen a listán értelemszerűen a már visszavonult játékosok nem szerepelnek.)

Didier Drogba 29 góllal elhódított gólkirályi címe is figyelemre méltó. Mindössze a hatvanas évek zsenije, Jimmy Greaves lőtt ennél többet egy szezon alatt (az első osztályban) (1958/59-ben 32 gól, és 1960/61-ben 41 gól).

A klub góllövő-örökranglistáján Frank Lampard már a harmadik, megelőzte Roy Bentley-t és Peter Osgoodot is. Didier Drogba a hetedik, de mindössze eggyel lemaradva az őt megelőző Jimmy Greaves-től.

A csapat által lőtt 103 gól Premier League rekord, a gólkülönbség (+71) pedig a teljes angol első osztály rekordja (1893 óta).
Hazai pályán különösen eredményes volt a csapat - az egy meccsre jutó gólátlag 3.58 volt (rekord az Everton 1931/32-es 4.0 gólátlaga után).
Az egész szezon során mindössze 2 meccsen nem lőtt gólt a csapat.

Chelsea klubrekordnak számít a szezonban összesen elért 142 gól.

Egy szezon alatt négy alkalommal is 7 vagy több gólt lőtt a Chelsea - ez 1934/35 óta (Arsenal) nem sikerült senkinek.
A Wigan elleni 8-0 klubrekordnak számít az angol bajnokságot nézve.
Nem csak a góllövőket, hanem a kapust is dícséret illeti - Petr Cech 17 bajnoki meccsen nem kapott gólt, így őt illeti a Premier League Aranykesztyű díja. (A Liverpool kapusa, Pepe Reine is ugyanennyi meccsel zárt, de Cech aránya jobb, a lejátszott meccsek tekintetében.)

Külön érdemes kiemelni a PL rangadókon mutatott teljesítményt. Mind az Arsenalt, a Man Unitedet és a Liverpoolt is oda-vissza verte a Chelsea, és mindössze egyetlen gólt (az is kezezés) kapott. Ez összesen 18 pont a legnagyobb riválisok ellen - egy szezonnal korábban csak 4-et sikerült elérni.

Egyéni díjazottak:
- Év Játékosa: Didier Drogba
- Év Játékosa (játékosok szerint): Florent Malouda
- PL Gólkirály: Didier Drogba
- PL Aranykesztyű: Petr Cech
- Év Fiatal Játékosa: a teljes ifjúsági FA Kupa-győztes csapat
- Év Gólja: Ashley Cole, Sunderland ellen

Meccs-sorozat rekordok, melyeket a 2009/10-es szezon folyamán állított fel a csapat:
- 11 meccses bajnoki győzelmi sorozat (megszakadt a Wigan ellen idegenben)
- 12 meccses hazai győzelmi sorozat (megszakadt az APOEL ellen)
- 23 meccses veretlenségi sorozat (megszakadt a Wigan ellen; a 2006/07-es rekord beállítása)
- 10 meccses hazai clean sheet sorozat (megszakadt az APOEL ellen; az 1926-28-as rekord beállítása)
- 34 meccses eredményességi sorozat (megszakadt a Birmingham ellen) (azaz minden meccsen gólt lőtt a csapat)
- 14 meccses európai veretlenség (megszakadt az Inter ellen)

Néhány egyéni rekord még a végére:
- John Terry megelőzte Ron Harrist a csapatkapitányként lejátszott meccsek rangsorában (324 meccs).
- Frank Lampard megelőzte Marcel Desailly-t a Chelsea válogatottsági ranglistán (75 válogatottsággal).
- Ashley Cole és Nicolas Anelka az első játékosok, akik két klubbal is megnyerték a Duplát (mindketten korábban az Arsenallal).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thechelseafc.blog.hu/api/trackback/id/tr712043229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása